flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спрощений порядок стягнення аліментів

31 серпня 2017, 11:00

СПРОЩЕНИЙ ПОРЯДОК СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ

 

Президент України П.Порошенко підписав Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, що стосуються поліпшення захисту прав дитини на належне утримання" від 17 травня 2017 року № 2037-VIII , яким були внесені зміни до законодавства України щодо стягнення аліментів. Закон набрав чинності через місяць з дня його опублікування – з 08 липня 2017 року.

Даний закон вносить зміни до Сімейного кодексу України, згідно з якими "аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини". Також передбачено, що той з батьків або інших законних представників дитини, на ім'я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітній має право на самостійне одержання аліментів та розпоряджання ними відповідно до Цивільного кодексу України.

Розмір аліментів може бути визначено як судом, так і за домовленістю між батьками.

Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, що стосуються поліпшення захисту прав дитини на належне утримання"  передбачає спрощений порядок стягнення аліментів. Особа, з якою проживає дитина, має право звертатися із заявою у рамках наказного провадження – так званого спрощеного провадження, тому що з моменту відкриття наказного провадження до отримання судового наказу про призначення аліментів, відповідно до законодавства, повинно проходити три дні. Це суттєво прискорить отримання аліментів. У такому разі особа, яка звертається із заявою про стягнення аліментів, не змушена ходити на судові засідання, і може подавати позов за місцем проживання.

Також до Сімейного кодексу вноситься норма, згідно з якою той з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про стягнення аліментів у розмірі: на одну дитину - 1/4, на двох дітей - 1/3, на трьох і більше дітей - 50% (раніше було 30%) заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку.

Закон збільшує мінімальний розмір аліментів із 30% від прожиткового мінімуму на дитину до 50%. 

Також закон передбачає, що заборгованість за аліментами, присудженими у частці від заробітку (доходу), визначається, виходячи з фактичного заробітку (доходу), який платник аліментів одержував за час, протягом якого провадилося їх стягнення, незалежно від того, отримано такий заробіток (дохід ) в Україні або за кордоном (раніше доходи за кордоном не враховувалися).

Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості. У разі встановлення джерела і розміру заробітку (доходу) платника аліментів, який він одержав за кордоном, за заявою одержувача аліментів державний виконавець, приватний виконавець здійснює перерахунок заборгованості.

Декілька новацій Закону стосуються додаткових витрат. У разі звернення до суду щодо додаткових витрат на дитину не потрібно буде сплачувати судовий збір і можна подавати звернення за місцем проживання позивача; для платника аліментів запровадять пеню у разі несплати додаткових витрат.

Відповідальність платника аліментів наставатиме не з моменту, коли стягувач отримає рішення суду про стягнення додаткових витрат, а через 7 днів з моменту, коли стягувач повідомить його, що необхідно сплатити певну суму для дитини. Якщо за цей термін він не сплатить кошти, пеня за несплату нараховуватиметься вже з наступного дня, а не з моменту отримання рішення суду.

 

Посилання на Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, що стосуються поліпшення захисту прав дитини на належне утримання" від 17 травня 2017 року:  http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/2037-19

 

 

підготувала помічник судді

Домашовець М.Ф.