flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз’яснення щодо винагороди присяжним

22 листопада 2017, 13:00

Роз’яснення щодо винагороди присяжним

 

Частиною першою статті 68 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" передбачено, що присяжним за час виконання ними обов'язків у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу в порядку, визначеному Державного судовою адміністрацією України.

Пунктом 2 Порядку виплати винагороди та відшкодування витрат, виплати добових присяжному за час виконання ним обов'язків у суді, затвердженого наказом ДСА України від 05.10.2016 № 198, встановлено, що базовою одиницею для нарахування винагороди присяжному є кількість відпрацьованих годин. У раді, якщо присяжним для виконання обов'язків витрачено менше години, цей час зараховується як одна година.

Якщо присяжний брав участь у кількох засіданнях за один день, то за цей день складається один табель обліку робочого часу, в якому вказується загальна кількість фактично відпрацьованих годин. При цьому, неповна відпрацьована година зараховується як одна година.

Таким чином, якщо присяжним затрачено час на ознайомлення з матеріалами справи 15 хвилин, на судове засідання – 15 хвилин, перебування в нарадчій кімнаті 20 хвилин протягом одного дня, то нарахування та виплата винагороди присяжному за виконання обов'язків у суді зараховується як одна година відпрацьованого часу.