flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Юридичний Рамштайн" конференція високого рівня «United for justice» відбулась у Львові

06 березня 2023, 16:20

 3-5 березня 2023 у Львові відбулась міжнародна конференція високого рівня «United for justice» - «Об’єднані заради справедливості» за участі Президента України Володимира Зеленського, першої леді Олени Зеленської, Президента Латвії Егілса Левітса, президентки Європейського парламенту Роберти Метсоли, міністра закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра, міністра закордонних справ Естонії Урмаса Рейнсалу, Генерального прокурора США Мерріка Гарланда, представниці ООН Праміле Паттен та інших європейських представників та міжнародних експертів.

Мета саміту – притягнення росії до відповідальності за воєнні злочини в Україні.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що створення спеціального трибуналу проти росії стане тим фактором, що вирішить проблему неможливості для Міжнародного кримінального суду (МКС) притягувати до відповідальності певних осіб саме за злочини агресії. За словами Президента, на повну має працювати і національне правосуддя та всі його інституції.

 «Ми розуміємо, що більшість російських злочинів на українській землі і проти українських громадян отримають справедливу відповідь саме у рамках нашої національної юрисдикції. І я дякую всім, хто вже допомагає реалізовувати кожне з цих трьох масштабних завдань. Доктринально, термінологічно, політично та практично ми маємо дати відповіді на питання про те, як пройти бездоганно весь шлях притягнення до відповідальності окупантів – від збору доказів  і встановлення кожного винуватця до прийняття обвинувальних вироків, і від ухвалення необхідних рішень до реального забезпечення справедливості для України, для наших людей, для всіх жертв російської агресії і для всього світу»- сказав глава держави.

      Під час конференції Генеральні прокурори країн, які входять до Спільної слідчої групи, підписали угоду про створення у Гаазі на базі Євроюсту Міжнародного центру з розслідування злочинів агресії росії проти України.

      За словами Генерального прокурора України А. Костіна передбачається, що у цьому центрі працюватимуть прокурори, які збиратимуть докази злочину агресії. Робота цього Міжнародного центру буде першим кроком на шляху до створення Спеціального трибуналу по засудженню злочину агресії російської політичної і військової верхівки відносно України.

      Голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час свого виступу в межах панелі «жорстокі злочини – російський наратив і спроби знищити право українського народу на існування як нації» зазначив, що «умисне знищення об’єктів цивільної інфраструктури, зокрема, енергетичної, щоразу призводить до загибелі десятків мирних людей, і це, безперечно, розуміють російські військові. Слід розмежовувати міжнародний злочин геноциду, за який нестиме відповідальність вище політичне та військове керівництво держави – агресора, і злочин геноциду, який передбачений КК України. Хто є суб’єктом цього злочину – непросте й дискусійне питання, яке невдовзі постане перед українськими судами. Українські суди незабаром почнуть масово розглядати кримінальні провадження щодо воєнних злочинів рф, що стосуються геноциду українського народу.»

      Під час свого виступу Президентка Європарламенту Роберта Меттсола запевнила у непохитній підтримці нашої країни в протистоянні повномасштабній російській агресії, яка захищає не лише себе, а й Європу, та на шляху до членства в європейські родині, невіддільною частиною якої є  Україна.

     «Притягнення до відповідальності винних у сексуальному насильстві в умовах російської агресивної війни проти України є моральним та правовим  обов’язком, передумовою для дійсного правосуддя по відношенню до злочинів, що скоєні російськими окупантами. Без цього важко уявити справжнє правосуддя над злочинцями та справедливість для їх жертв», - наголосила представниця ООН Праміла Паттен під час міжнародного саміту.

     Міжнародна конференція  «United for justice», яку ще називають «Юридичним Рамштайном», яка організована та проведена Офісом Генерального прокурора України,  об’єднала зусилля світу в питаннях притягнення до відповідальності росії за скоєні нею злочини в Україні. Серед запрошених на конференцію була голова Галицького районного суду м. Львова Ірина Волоско.