flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова суду Ірина Волоско взяла участь в зсіданні робочої групи з питань вдосконалення процесу залучення громадян в якості присяжних до відправлення правосуддя

21 травня 2019, 14:10

17 травня 2019 року Голова суду Ірина Волоско взяла участь в зсіданні робочої групи з питань вдосконалення процесу залучення громадян в якості присяжних до відправлення правосуддя, за підтримки Програми  USAID «Нове правосуддя» у співпраці з Державною судовою адміністрацією України.

Під час засідання учасники робочої групи ознайомилися з результатами цьогорічного Всеукраїнського опитування присяжних та статистичного аналізу рішень у цивільних та кримінальних справах, розглянутих за участі присяжних у 2017-2018 рр.

Дослідження показало, що залучення громадян в якості присяжних до відправлення правосуддя посилює довіру до судової системи серед таких громадян. Так, переважна більшість присяжних зазначили, що при прийнятті ними рішення долучитися до відправлення правосуддя вони мотивувалися, насамперед, можливістю отримати новий досвід та сприяти більш справедливому судовому розгляду. Переважна більшість присяжних знає про право висловлювати окрему думку та ставити питання учасникам процесу, але лише невеликий відсоток користується цим правом під час розгляду справ. Переважна більшість присяжних позитивно оцінюють свій досвід взаємодії з судом та після участі у відправленні правосуддя їх рівень довіри до судової влади зріс.

Окрім цього, статистичний аналіз рішень у цивільних та кримінальних справах, розглянутих за участі присяжних у 2017-2018 рр., показав, що у переважній більшості кримінальних справ, де потенційно міг бути суд присяжних, розгляд здійснювався колегію суддів без участі присяжних. Лише відносно кожного сьомого обвинуваченого розгляд здійснювався за участі присяжних, що серед іншого, свідчить й про те, що обвинувачені рідко користуються своїм правом на суд присяжних, адже у кримінальних справах він призначається за клопотанням обвинуваченого.

Також не було виявлено й значного відсотку виправдувальних вироків, які були б ухвалені за участю присяжних. Відсоток виправдувальних вироків за участі присяжних є навіть трохи меншим ніж без їхньої участі. Під час аналізу рішень у цивільних справах також не було зафіксовано жодної окремої думки присяжного. Також були зафіксовані непоодинокі випадки розгляду цивільних справ окремого провадження одноособово суддею без участі присяжних, незважаючи на  пряму вимогу закону щодо розгляду таких справ колегією у складі одного судді та двох присяжних.

На продовження теми учасники робочої групи обговорили організаційні питання, що виникають при формуванні корпусу присяжних. Зокрема, згідно з даними опитування, 8% громадян зіткнулися зі складнощами при отриманні довідок, необхідних для їхнього відбору у присяжні. Наразі робоча група продовжує працювати над розробкою законодавчих змін, які покликані усунути. Одночасно із цим ведеться інформаційно-просвітницька робота із популяризації інституту присяжних серед населення та навчання присяжних. У рамках цієї роботи сплановано розробку орієнтаційного відео для присяжних та запуск пілотного проекту по використанню суддями тематичних питань у роботі з присяжними. Ці питання спростять присяжним, які не мають юридичної освіти, виконання обов’язків під час участі у розгляді цивільних та кримінальних справ.