flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закон «Про забезпечення права на справедливий суд»

24 березня 2015, 13:00

12.02.2015 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про забезпечення права на справедливий суд». 24.02.2015 року Президент України Петро Порошенко підписав вищевказаний Закон. 26.02.2015 року в  газеті “Голос України” №35 (6039) було опубліковано Закон №192-VIII “Про забезпечення права на справедливий суд”.

            Відповідно до Перехідних Положень Закону цей Закон набирає чинності через тридцять днів з дня його опублікування, крім пунктів 6 та 8 розділу І цього Закону, пунктів 3 і 4 розділу “Прикінцеві та перехідні положення”, які набирають чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Пункти 6 і 8 розділу I Закону передбачають внесення змін до Закону про Вищу раду юстиції та Закону про Регламент ВР в частині обрання членів Вищої ради юстиції.

Таким чином, вже від 27.02.2015 року припинилися повноваження членів Вищої ради юстиції, призначених Верховною Радою України, Президентом України, з’їздом адвокатів України, з’їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, всеукраїнською конференцією працівників прокуратури.

Що ж стосується членів ВРЮ, призначених з’їздом суддів України, то вони продовжуватимуть виконувати свої повноваження до спливу 4-го року повноважень. Тільки після цього з'їзд суддів призначить нових членів до складу ВРЮ.

Інші уповноважені суб’єкти призначають членів Вищої ради юстиції у порядку, передбаченому Законом України «Про Вищу раду юстиції», з урахуванням внесених цим Законом змін та не пізніше 60 днів з дня набрання чинності п. 6 розділу І цього Закону. Сплив цього строку почався 27 лютого 2015 року.

Цей Закон запроваджує публічний порядок призначення суддів на будь-які посади виключно на підставі конкурсу. Конкурсна процедура передбачена і при формуванні Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради юстиції. Законом підвищуються вимоги і до кандидатів на посаду судді, і до кандидатів на посади членів ВККС та ВРЮ.

Запроваджується інституція суддівського досьє, в якому зберігатиметься інформація як щодо роботи кожного конкретного судді (як суддя приймає рішення, який відсоток рішень переглядається судами вищих інстанцій, причини перегляду таких рішень тощо), так і щодо відповідності судді критеріям, які ставить до нього антикорупційне законодавство.

Законом передбачено підстави і порядок здійснення дисциплінарного провадження щодо суддів, розширено перелік дисциплінарних стягнень, встановлено строки притягнення суддів до відповідальності та строки погашення дисциплінарних стягнень.

Окрім того, розширюються гарантії рівності громадян перед законом і судом, гласності та відкритості судового процесу, обов’язковості рішень суду. Відкритою стає вся інформація щодо суду, який розглядає справу, стадії її розгляду, місця та часу засідань, забезпечується відкритий доступ до всіх судових рішень. Також Законом гарантується право кожного бути присутнім на судовому засіданні, проводити фото - та відеозйомку.