flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд заяв про встановлення факту, що має юридичне значення, які пов’язані із подальшим виникненням права на спадкування

14 грудня 2015, 10:30

Рішенням Галицького районного суду м. Львова задоволено заяву громадянина Б. та встановлено факт його постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Ухвалою Апеляційного суду Львівської області вказане рішення скасоване, а заяву громадянина Б. залишено без розгляду.

Мотивами прийнятого рішення судом апеляційної інстанції вказано те, що якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутись в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім’єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилась до 01 січня 2004 року тощо. 

Однак, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження з’ясовується, що має місце спір про право, суд на підставі ч.6 ст.235 ЦПК України залишає заяву без розгляду та роз’яснює заявникові, що він має право звернутись до суду з позовом на загальних підставах.