flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стягнення заборгованості за житлово – комунальні послуги за відсутності укладеного договору між споживачем на надавачем послуг

14 грудня 2015, 10:25

Рішенням Галицького районного суду м. Львова задоволено первісний позов ЛКП «Снопківське» до громадянки К. та стягнуто з відповідача заборгованість за надані житлово - комунальні послуги з утримання будинку, споруд та прибудинкової території; зустрічний позов громадянки К. про зобов’язання ЛКП «Снопківське» укласти з нею договір про надання житлово – комунальних послуг з можливістю споживача послуг вибрати їх відповідно до пропозицій надавача – відмовлено.

Рішенням Апеляційного суду Львівської області вказане рішення змінене в частині стягнення суми заборгованості з громадянки К., зменшивши вказану суму та відмовлено в стягнення судового збору з відповідача, з врахуванням наявних у останньої пільг члена загиблого  сімї учасника бойових дій на фронті.

Мотивами прийнятого рішення судом апеляційної інстанції вказано те, що відсутність договору між сторонами на надання житлово – комунальних послуг, не звільняє споживача від відповідальності за оплату цих послуг. Укладення договору на надання житлово-комунальних послуг є обов’язком споживача за умови, якщо запропонований виконавцем послуг договір відповідає типовому договору. Відмова споживача від укладення договору в такому разі суперечить вимогам ч.3 ст.6, ст.ст.627, 630 ЦК України та ст.ст.19,20 Закону України «Про житлово – комунальні послуги». Суд апеляційної інстанції враховував, що відповідач – громадянка К. не заперечує, що їй надсилався типовий договір, проте вона такий не підписала.