flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Забезпечення права на захист у справах про адміністративні правопорушення та про порушення митних правил

22 квітня 2016, 13:00

Забезпечення права на захист у справах про адміністративні правопорушення

та про порушення митних правил

 

Порядок діяльності органів державної влади, їх посадових осіб, уповноважених складати протоколи про адміністративні правопорушення, розглядати справи про такі правопорушення та притягати винних осіб до адміністративної відповідальності за їх вчинення, регулюється КУпАП та Митним кодексом України.

Згідно з Кодексом ніхто не може бути підданий заходу впливу у зв'язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом, а провадження у справах про адміністративні правопорушення, у тому числі й віднесених до компетенції органів внутрішніх справ, здійснюється на основі додержання принципу законності (ч. 1, 2 статті 7); завданнями провадження у справах про адміністративні правопорушення є, зокрема, своєчасне, повне і об'єктивне з'ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом (ст. 245).

Право на правову допомогу гарантовано ст. 59 Основного закону України.

Вказані положення є законодавчими гарантіями об'єктивного і справедливого розгляду справи про адміністративне правопорушення, реалізація яких можлива лише у разі, якщо між стадією складення протоколу про адміністративне правопорушення і стадією розгляду відповідної справи по суті існуватиме часовий інтервал, достатній для підготовки до захисту кожному, хто притягається до адміністративної відповідальності.

Статтею 271 КУпАП передбачено права захисника:

У розгляді справи про адміністративне правопорушення можуть брати участь адвокат, інший фахівець у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи. Ці особи мають право знайомитися з матеріалами справи; заявляти клопотання; за дорученням особи, яка його запросила, від її імені подавати скарги на рішення органу (посадової особи), який розглядає справу, а також мають інші права, передбачені законами України.

Повноваження адвоката на участь у розгляді справи посвідчуються ордером, що його видає адвокатське об'єднання, або відповідною довіреністю на ведення справи.

Останнім часом є непоодинокі випадки, коли під час розгляду справи про адміністративне правопорушення чи порушення митних правил суддею, представники (за довіреністю) осіб, які притягаються до відповідальності, заявляють клопотання про допуск їх до участі у справі у якості «представника такої особи».

Згідно з главою 21 КУпАП, особами, які беруть участь у справі про адміністративне правопорушення, є:

- особа, яка притягається до адміністративної відповідальності;

- потерпілий;

- законний представник та представник (адвокат, інший фахівець у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи) потерпілого;

- захисник (адвокат - фахівець у галузі права);

- свідок;

- експерт;

- перекладач.

Відтак, норми КУпАП, а так само і МК України, не передбачають участі у справі «представника» особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. А захист громадян здійснюється виключно професійними адвокатами, що діють в межах своєї компетенції, передбаченої Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Так само, не передбачено процесуальним законом участь у справі «представника особи, власника вилученого майна» чи особисто такої особи. Питання про залучення до участі у справі власників вилученого майна піднімаються учасниками справ про порушення митних правил, переважно за ст. 471, 472, 483 МК України, коли судом може бути застосована конфіскація товару або транспортного засобу, що використовувався для переміщення товару через митний кордон.

 

Підготував – помічник судді Ілля Кавчук