flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про деякі питання пов’язані зі сплати судового збору при поданні позову про визнання кредитного договору недійсним

29 квітня 2016, 13:30

Про деякі питання пов’язані зі сплати судового збору при поданні позову про визнання кредитного договору недійсним

 

У сьогоденній практиці дуже часто зустрічаються випадки, коли особа, яка не в змозі виплатити кредит банківській установі, звертається до суду з позовом про визнання кредитного договору, що може свідчити про затягування процесу повернення самого кредиту. Необхідно зазначити, що у 95% випадках подачі таких позовів, позивачі не сплачують судовий збір, покликаючись на ч.3 ст.22 Закону України «Про захист прав споживачів», де зазначено, що споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.

Так, відповідно до ст.1054 Цивільного кодексу України кредитний договір – це цивільно-правовий договір, за яким банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти.

Окрім того, такі правовідносини регулюються Книгою п’ятою «Зобов’язальне право» Цивільного кодексу України, а саме §2 глави 71 підрозділу 1 Розділу ІІІ ЦК України.

В той же час, частиною 3 ст.2 ЦПК України встановлено, що провадження у цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Порядок сплати та розмір судового збору визначено Законом України «Про судовий збір» від 08 липня 2011 року, який набрав чинності 01 листопада 2011 року. При цьому з 01 вересня 2015 року набули чинності зміни до вказаного Закону щодо сплати судового збору на підставі Закону України від 22 травня 2015 року № 484-УІІІ, згідно яких статтею 5 Закону України «Про судовий збір» категорію споживачів не віднесено до осіб, які звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

Окрім того, відповідно до ч.5 ст.119 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору.

Відповідно до ч.1 ст.121 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 119 і 120 цього Кодексу, або не сплачено судовий збір, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків,  який не може перевищувати п’яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

Таким чином, позивачі у справах про визнання кредитного договору недійсним зобов’язані сплачувати судовий збір за ставками, передбаченими відповідно до ЗУ «Про судовий збір».

 

Підготував помічник судді Левицький М.