flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміни до КПК України, що вводяться в дію з 15.03.2018

15 березня 2018, 17:00

Зміни до КПК України, що вводяться в дію з 15.03.2018

 

15 березня 2018 року вводяться в дію зміни до КПК України, внесені Законом України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 03.10.2017, зокрема:

Строки досудового розслідування (ст.219 КПК України)

Строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. 

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;

2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину. 

Досудове розслідування повинно бути закінчено:

1) протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

2) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Продовження строків досудового розслідування (ст.294 КПК України)

Строк досудового розслідування злочину чи кримінального проступку може бути неодноразово продовжений слідчим суддею (до моменту повідомлення особі про підозру) за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором на строк - два (щодо кримінального проступку), шість (щодо злочину невеликої або середньої тяжкості), дванадцять (щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину) місяців.

Строк досудового розслідування може бути продовжений (з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку (дізнання) в межах двох місяців - районним (міським) або іншим прирівняним до нього прокурором.

Строк досудового розслідування може бути продовжений (з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину) в межах шести (щодо злочину невеликої або середньої тяжкості) та дванадцяти (щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину) місяців:

1) до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, заступником Генерального прокурора;

2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора;

3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею, за клопотанням слідчого, погодженим з Генеральним прокурором чи його заступниками.

Заходи забезпечення кримінального провадження (ст.132 КПК України)

Клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.

Клопотання слідчого, прокурора про застосування запобіжного заходу подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.

Так, з 15.03.2018 усі клопотання в межах досудового розслідування повинні  подаватися до Октябрського районного суду м. Полтава, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться ГУНП в Полтавській області як юридична особа.

Кременчуцький ВП ГУНП в Полтавській області не є юридичною особою, зареєстрованою у встановленому законом порядку.

Проте, це положення закону не розповсюджується на кримінальні провадження, відомості про які внесені в ЄРДР до 15.03.2018 (п.4 Прикінцевих положень Закону України №2147-VIII від 03.10.2017).

Розгляд слідчим суддею клопотання про проведення експертизи (ст.242, 244 КПК України)

У разі якщо для з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Слідчий або прокурор зобов’язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо встановлення причин смерті.

Клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п’яти днів із дня його надходження до суду.

 

Згідно прикінцевих положень Закону від 03.10.2017 зміни не мають зворотньої дії в часі та застосовуються до справ, по яким відомості про кримінальне правопорушення, внесені в ЄРДР після введення в дію цих змін.

Це означає, що щодо строків досудового розслідування, порядку розгляду клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, зміни не будуть розповсюджуватися на провадження, що внесені в ЄРДР до 15.03.2018 та кримінальні провадження не будуть закриті з підстав введення в дію змін.

 

Підготувала помічник судді Скочиляс І.М.