flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проблемні питання видачі судового наказу

23 травня 2018, 12:00

Так, розділом ІІ ЦПК України регулюється наказне провадження.

Згідно п.3 ч.1 ст.161 ЦПК України визначено, що судовий наказ може бути видано, зокрема, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості.

Відповідно до п.3 ч.3 ст.163 ЦПК України до заяви про видачу судового наказу додаються, зокрема копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред’явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості.

У більшості випадків комунальними підприємствами копії договорів про надання комунальних послуг не подаються, або подаються типові договори, або договори, які не підписані боржниками, або в яких взагалі відсутні сторони.

Пунктом 1 ч.1 ст.165 ЦПК України передбачено, що суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо, зокрема заява подана з порушеннями вимог статті 163 цього Кодексу.

Таким чином, оскільки ЦПК України чітко передбачено, що до заяви про видачу судового наказу має бути додано копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред’явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості, тобто такого, який відповідає вимогам ЦК України щодо письмової форми правочину, необхідно зазначити, що суд на законних підставах, а саме з дотриманням норм матеріального та процесуального права, відмовляє у видачі судового наказу про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Необхідно також звернути увагу на те, що у разі, коли договір не підписаний боржником або такий взагалі відсутній, комунальним підприємствам необхідно вживати заходів щодо укладення з особами, яким надаються відповідні послуги, договорів про надання житлово-комунальних та інших послуг.

У випадку відсутності вищевказаного договору, або наявності договору, який не відповідає вимогам ЦК України щодо дійсності правочину, виникає спір про право, відтак заявнику (комунальному підприємству) необхідно звертатися до суду з позовною заявою в загальному порядку.

 

Підготував помічник судді Левицький М.І.