flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом розглянуто справу про смертельне ДТП, яке вчинене водієм маршрутного транспортного засобу

20 листопада 2020, 12:50

Вироком Галицького районного суду м. Львова від 13 листопада 2020 року визнано винним водія маршрутного транспортного засобу  та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років.

З урахуванням усіх пом’якшуючих обставин, на підставі ст.75 КК України, водія звільнено від відбування основного покарання з випробуванням та призначено йому іспитовий строк.

Під час судового розгляду судом детально проаналізовано поведінку обвинуваченого після вчинення злочину, наслідки суспільно-небезпечного діяння останнього, особу обвинуваченого, його спосіб життя, історію порушень, ймовірність вчинення ним нових злочинів, зважено на всі обставини кримінального провадження в їх сукупності, також враховано досудову доповідь персоналу органу пробації, згідно якої, існує низький ризик вчинення обвинуваченим повторного кримінального правопорушення та низький ризик небезпеки обвинуваченого для суспільства на даний момент.

Обираючи вид та міру покарання обвинуваченому, суд врахував характер та тяжкість вчиненого ним злочину, факт щирого каяття, який знайшов своє відображення в матеріалах кримінального провадження та в ході розгляду справи, відношення обвинуваченого до вчиненого, характер допущених порушень правил безпеки дорожнього руху.

Крім того, суд врахував те, що матеріальна і моральна шкода заподіяна потерпілій відшкодована обвинуваченим в повному обсязі. Ппотерпіла не має до обвинуваченого жодних претензій. Також суд враховує фактичні обставини справи, тяжкість заподіяних злочином наслідків, спосіб вчинення злочину, те, що злочин вчинено обвинуваченим з необережності, дані про особу обвинуваченого, зокрема його вік, те, що останній раніше не судимий, відомостей про перебування на обліку в лікаря психіатра та нарколога не встановлено, є особою з інвалідністю, має ряд хронічних захворювань.

Пом’якшуючими покарання обставинами суд визнав щире каяття та активне сприяння у розкритті злочину. Визнаючи у даній справі факт щирого каяття, суд взяв до уваги визнання обвинуваченим своєї провини в скоєному злочині, щирий жаль із приводу вчинення злочину, визнання негативних наслідків злочину для потерпілої особи, відшкодування завданих злочином збитків. Активним сприянням у розкритті злочину суд визначив надання обвинуваченим органам досудового розслідування допомоги в установленні всіх обставин справи, зокрема добровільне повідомлення обвинуваченим всіх відомих йому обставин події злочину. Обтяжуючих покарання обставин судом не було встановлено.

Вирішуючи питання призначення додаткового покарання, суд врахував тривалий водійський стаж обвинуваченого та обставини відображені у досудовій доповіді органу пробації.

Крім того, суд взяв до уваги, що вказаний злочин став наслідком порушення обвинуваченим Правил дорожнього руху, а тому застосував до обвинуваченого додаткову міру покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами на строк 1 (один) рік.

 

  Підготувала Марта Остапчук