flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Понад 41 тисяча громадян залишилися без доступу до правосуддя через недофінансування Галицького районного суду міста Львова

10 березня 2021, 09:05

В Галицькому районному суді міста Львова склався фінансовий колапс - голова суду повідомив про припинення відправки поштової кореспонденції та дефіцит коштів для виплати заробітної плати працівникам апарату суду.

Станом на 9 березня 2021 року фактична кількість суддів становить 11 осіб, штатним розписом передбачено 12 посад суддів. Повноваження здійснювати правосуддя мають 9 суддів. Згідно з даними Державної судової адміністрації України за 2020 рік у провадженні Галицького районного суду міста Львова перебувало 18993 справи і матеріали, з яких 17651 надійшли у звітному періоді. Навантаження одного судді в середньому становить 1961 справ на рік. При цьому в Галицькому районі міста Львова проживає 41136 осіб, які є потенційними користувачами судових послуг.

Вища рада правосуддя вкотре наголошує, недофінансування судової влади є прямим втручанням в її незалежність і, як наслідок, позбавляє громадян доступу до правосуддя.

Закликаємо органи виконавчої та законодавчої̈ влади об’єднати зусилля задля:

  • відновлення гарантованого належного фінансування потреб судів;

  • недопущення відтоку кваліфікованих кадрів із судової̈ системи;

  • недопущення припинення роботи судових установ та порушення прав громадян на доступ до правосуддя.

Нагадаємо, що на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя розміщена інтерактивна онлайн-мапа звернень щодо проблем фінансування судів, яка акумулює інформацію з усіх областей України щодо проблем фінансування судів та наочно демонструє кількість та зміст таких листів. Мапа й надалі щомісяця буде оновлюватись.

Як повідомляли, ВРП неодноразово заявляла про недостатність коштів, передбачених Держбюджетом-2021 для фінансування судової системи, та зверталася до Міністерства фінансів, Комітету ВРУ з питань бюджету, Комітету ВРУ з питань правової політики, із проханням забезпечити критично необхідні видатки за бюджетною програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя».

Джерело