flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Програма підтримки свідків

10 листопада 2021, 09:29

Кожен може стати свідком. Свідки відіграють дуже важливу роль у кримінальному провадженні. Їхні показання допомагають судам встановлювати факти, що, в свою чергу, допомагає здійснювати правосуддя.

Встановлення чиєїсь вини або невинуватості може суттєво залежати від показань свідків. Отже, свідки є невід’ємною частиною системи кримінального правосуддя.

Людина, що стала свідком, може постраждати від травмуючого впливу злочину. Сама можливість надання показать в значній мірі сприяє процесу загоювання та доведення процесу до завершення для постраждалої людини.

Тисячі свідків та потерпілих від злочинів кожного року дають свідчення в судах під час розгляду кримінальних справ. Багато хто з них робить це вперше в житті. Тому вони можуть не повністю розуміти наскільки важлива їхня роль.

За підтримки Консультативної Місії Європейського Союзу в Україні (КМЄС) створено сайт https://prosvidok.info щоб проінформувати свідків про їхню відповідальність під час кримінального процесу, а також зменшити стрес під час давання свідчень в суді.

Підтримку свідків не слід плутати із захистом свідків. Захистом забезпечуються лише ті свідки, яких залякують або яким погрожують (детальніше переходьте за посиланням: “Захист свідків“).

Зокрема, на сайті висвітлено базові пояснення для осіб, що отримують статус свідка, а саме:

- інформація про злочин;

- як поводитися в суді;

- що таке "захист свідків";

- поради свідкам;

- як отримати компенсацію;

- безоплатна правова допомога для свідків.