flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки роботи Галицького районного суду м.Львова за 2021 рік

22 лютого 2022, 13:16

           Суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією  і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

            Галицький районнийсуд м.Львова – є складовою судової системи (судоустрою) України, здійснює правосуддя та виконує покладені на нього функції. Зокрема, вирішує правові суперечки між конкретними особами, розглядає кримінальні справи, справи  пов’язані із адміністративними правопорушеннями, здійснює контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та контроль за виконанням судових рішень, в межах своїх повноважень.

            Незалежність судової влади - це принцип ефективної діяльності суду, незалежність від будь-якого зовнішнього чи внутрішнього впливу з боку органів законодавчої та виконавчої  влади, фізичних та юридичних осіб; якість розглянутих судових справ та дотримання строків їх розгляду.

             Наскільки  ефективно  і  якісно працював  суд  у  2021 році.

             Штатна чисельність суддів складає 12; останні кілька років, а також у звітному періоді, здійснюють правосуддя  лише 8 суддів. 

        Судді Галицького районного суду м.Львова продовжують здійснювати правосуддя і в умовах карантину, з урахуванням  тимчасових заходів з метою попередження розповсюдження захворюваності на гостру респіраторну інфекцію, спричинену корона вірусом COVID -19, впроваджуючи діджиталізовані процеси комунікації з учасниками справ та проводячи відеоконференції судових засідань на базі EasyCon  каналу «Судова влада України».

          Територіальним управлінням державної судової адміністрації України в Львівській області сформовано дані щодо середньомісячного надходження справ та матеріалів на одного суддю місцевого загального суду у 2021 році.

У порівнянні з іншими судами області  у графічному вигляді :

          Оперуючи доводами викладеними на міжнародній онлайн-конференції «Діалоги про правосуддя – 2»,  максимальний показник навантаження на суддю в Україні повинен бути не більше 1000 справ на рік.

         Разом з тим,  у  2021 році  в суді на розгляді перебувало 16650 справ та матеріалів, з яких розглянуто по суті 16621 ( з врахуванням залишку попереднього періоду). Надходження справ на кожного суддю склало  в середньому за рік складає 2077 справ ( є судді, які розглянули понад 2200 справ).

За  2021 апеляційними  інстанціями  змінено і скасовано судові рішення:

  • у кримінальних справах ( вироки, ухвали, ухвали слідчих суддів) - 51;
  • у цивільних справах ( рішення, ухвали) – 36;
  • у справах , розглянутих в порядку КАСУ -13;
  • у адміністративних справах - 75.

Щодо строків розгляду справ, з врахуванням чинних процесуальних кодексів України, судом такі вцілому дотримуються, а їх порушення має поодинокі випадки обумовленні об’єктивним обставинами (відсутність фінансування на відправлення поштової кореспонденції, відкладення справ із за хвороби учасників процесу, тощо).

Наведена статистика, незважаючи на навантаження суду, свідчить про високу ефективність його роботи та забезпечення права громадян на належний розгляд справ з дотриманням встановлених процесуальних строків .

Судом здійснюється контроль за виконанням судових рішень. Разом з тим, протягом року (березень-серпень) були проблеми з видачею судових рішень, надсиланням їх для виконання.

Така ситуація була обумовлена неналежним забезпеченням суду офісним папером, конвертів , коштів на  відправлення документів, а також значною плинністю кадрів ( в т.ч. внаслідок низького рівня (зменшення)  заробітної  плати  працівників).

В 2021 році  звільнилось із суду 23 кваліфіковані працівники через низьку заробітну плату. Нові кадри потребують практичних знань,  навиків діловодства, вміння комунікації в судовій системі.

Станом на січень 2022 року всі ухвалені у звітному періоді судові рішення  видані громадянам та скеровані до виконання.

Суд постійно працює над усуненням недоліків своєї діяльності, щоб покращити якість роботи, узагальнює практику по найбільш  актуальних категоріях справ,  обговорює причини скасувань судових рішень.