flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проблемні питання щодо часу надання суду матеріалів кримінального провадження

26 листопада 2015, 12:30

 Особливої уваги заслуговує питання, що на нього часто вказують судді та яке полягає у невизначеності у кримінальному законі часу, коли суддя вправі отримати усі матеріали кримінального провадження, адже частиною 3 ст. 291 КПК надання інших матеріалів кримінального провадження, окрім обвинувального акту з доданим реєстром матеріалів досудового розслідування, до початку судового розгляду забороняється.

Таким чином, відсутність матеріалів кримінального провадження на час проведення підготовчого судового засідання, на практиці викликає труднощі із вирішенням тих чи інших процесуальних питань, що виникають під час підготовчого провадження, особливо за таких обставин, коли обвинувальний акт не містить усіх відомостей, що необхідні для здійснення суддею підготовчих дій. Крім того, оскільки матеріали кримінального провадження не надаються прокурором в підготовчому провадженні або після його проведення, суддя не може своєчасно заявити самовідвід, у разі його участі в цьому кримінальному провадженні під часу досудового розслідування (ч. 1 ст. 76 КПК), що сприяє невиправданій тяганині судового розгляду. Також, відповідно до ч. 1 ст. 474 КПК України, розгляд провадження щодо угоди проводиться судом під час підготовчого судового засідання, тобто наступна стадія – «судовий розгляд» відсутня. При цьому суд повинен встановити наявність підстав для визнання винуватості, що неможливо за відсутності матеріалів кримінального провадження. Згідно із ст. 317 КПК після призначення справи до судового розгляду, головуючий повинен забезпечити учасникам судового провадження, за їх клопотанням можливість ознайомитися з матеріалами кримінального провадження, проте ч. 3 ст. 291 КПК заборонено надання цих матеріалів до початку судового розгляду, що може викликати скарги від сторін та учасників процесу та зумовлює відкладення судового розгляду для ознайомлення їх з матеріалами кримінального провадження. Крім того, часто у змісті обвинувальних актів, що надходять до суду та їх додатках відсутні відомості щодо речових доказів, що унеможливлює своєчасно внести ці відомості при надходженні справи до канцелярії суду до журналу реєстрації речових доказів. Також, в багатьох випадках в обвинувальні акти не заносяться відомості про запобіжні заходи, обрані щодо обвинувачених, що ускладнює відображення цих відомостей в ухвалах, постановлених за результатами підготовчого провадження.

Більше того, часто судді вказують на те, що у певних випадках є проблемним встановлення повних відомостей про особу обвинуваченого (зокрема наявність непогашених судимостей, сімейний стан, тощо) у разі ненадання стороною обвинувачення характеризуючих матеріалів до, чи під час підготовчого судового засідання, що унеможливлює вирішення певних клопотань, зокрема про зміну запобіжного заходу, звільнення від кримінальної відповідальності тощо.

Статтею 291 КПК не передбачено обов’язкове внесення цих відомостей до обвинувального акту, а тому підстави для повернення обвинувального акту відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 314 КПК України вістуні, однак відсутність вказаних відомостей створює перепони для оперативної, якісної та ефективної підготовки справи до судового розгляду, в окремих випадках сприяє тяганині підготовчого провадження.

Отож, з метою належної підготовки справи до судового розгляду, слід зобов’язувати прокурора надати всі необхідні матеріали кримінального провадження в підготовче судове засідання, незважаючи на норму ч. 3 ст. 291 КПК, що забезпечує належну підготовку провадження до судового розгляду, своєчасний виклик сторін та інших учасників процесу в підготовче засідання та вирішення інших процесуальних питань. Для врегулювання спірних питань застосування норм чинного КПК, доцільно проводити спільні наради з представниками прокуратури для пошуку шляхів вирішення цих питань та забезпечення якісного, оперативного та кваліфікованого розгляду кримінальних проваджень.