flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішенням Європейського суду з прав людини у справі «Замфереско проти України» від 15 листопада 2012 року констатовано, що Україною були порушені положення Конвенції з прав людини та основоположних свобод

16 травня 2016, 10:00

 

В провадженні Галицького районного суду м.Львова перебувала кримінальна справа провадження про обвинувачення Замфереска Віктора Борисовича у вчиненні злочинів, передбачених пунктами 1, 6, 9, 13 частини 2 статті 115, частин 2, 4 статті 187 КК України.

Вироком колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Львівської області від 23 вересня 2005 року Замфереска Віктора Борисовича засуджено за пунктами 6, 9, 13 частини 2 статті 115 КК України до покарання у виді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна; частиною 2 статті 187 КК України на 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна; частиною 4 статті 187 КК України на 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Рішенням Європейського суду з прав людини (далі – Європейський суд) у справі «Замфереско проти України» від 15 листопада 2012 року, яке набуло статусу остаточного 15 лютого 2013 року, констатовано, що Україною були порушені положення Конвенції з прав людини та основоположних свобод (далі - Конвенції) при вирішенні судами справ щодо Замфереска В., зокрема:

-                                статті 3 Конвенції – у зв’язку з жорстоким поводженням у райвідділі міліції;

-                                пункту 1 та підпункту «с» пункту 3 статті 6 Конвенції – у зв’язку з відсутністю юридичної допомоги з моменту першого допиту;

-                                пункту 1 статті 6 Конвенції – у зв’язку з використанням доказів, отриманих в результаті жорстокого поводження, для засудження заявника.

Європейським судом також постановлено відшкодувати Замфереску В. спричинену моральну шкоду.

Крім того, у рішенні Європейського суду констатується про можливість повернення Замфереска В.Б. у становище, в якому б він перебував, якби щодо нього не була порушена стаття 6 Конвенції, та що найсприятливішою формою виправлення встановлених порушень могло би бути відновлення провадження, якщо буде така необхідність.

Ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 7 серпня 2014 року частково задоволено касаційні скарги засудженого Замфереска В.Б. та його захисників, справу направлено для повторного розгляду.

До Галицького районного суду м.Львова справа надійшла у вересні 2014 року.

Вироком колегії суддів Галицького районного суду м.Львова від 20 квітня 2016 року Замфереска Віктора Борисовича засуджено за пунктами 6, 9, 13 частини 2 статті 115 КК України на п'ятнадцять років позбавлення волі з конфіскацією майна; частиною 2 статті 187 КК України на 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна; частиною 4 статті 187 КК України на 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Крім того, колегією судів винесено окрему ухвалу, внаслідок виявлення під час розгляду справи, порушень прав Замфереска В.Б. допущених  при  провадженні  дізнання та  досудового слідства, про що повідомлено прокурора Львівської області.