flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Галицьким районним судом м. Львова задоволено клопотання слідчого СВ Галицького ВП ГУ НП у Львівській області про зміну запобіжного заходу

19 липня 2016, 13:00

           Галицьким районним судом м. Львова задоволено клопотання слідчого СВ Галицького ВП ГУ НП у Львівській області про зміну запобіжного заходу особі, яка підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 126 КК України (Побої і мордування, що мають характер мордування, вчинені групою осіб, або з метою залякування потерпілого чи його близьких, або з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості), ч.2 ст.156 КК України (Розбещення неповнолітніх, вчинені щодо малолітньої особи або батьком, матір'ю, вітчимом, мачухою, опікуном чи піклувальником, особою, на яку покладено обов'язки щодо виховання потерпілого або піклування про нього), ст. 166 КК України (Злісне невиконання обов'язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування) на тримання під вартою терміном 60 діб без визначення розміру застави.

 

Сплачену заставу у розмірі 40 розмірів мінімальних заробітних плат, що становить 55120 грн., звернути в дохід держави та зарахувати до спеціального фонду Державного бюджету України.

 

Судом встановлено, що підозрюваний без поважних причин порушив обов’язки, покладені на нього ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 01.07.2016, зокрема щодо обов’язку прибути до слідчого.

 

Вирішуючи питання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, враховую вимоги п.п.3 і 4 ст.5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою. При цьому, ризик переховування обвинуваченого (підозрюваного) від правосуддя не може оцінюватися виключно на підставі суворості можливого судового рішення, а це слід робити з урахуванням низки відповідних фактів, які можуть підтверджувати існування такого ризику, або свідчити про такий його незначний ступінь, який не може служити підставою для запобіжного ув'язнення.

Відповідно до ч.1 ст.194 KПК України, під час розгляду клопотання про застосування запобіжною заходу суд зобов'язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення: наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених ст.177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м'яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам зазначеним у клопотанні.

 

Нагадаємо, що ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 01.07.2016, підозрюваному було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб та на підставі ч.3 ст.173 КПК України визначено розмір застави у розмірі 40 (сорок) розмірів мінімальних заробітних плат, що становить 55120 гривень. При цьому, судом було роз’яснено підозрюваному обов’язки та наслідки їх невиконання, у разі внесення застави, зокрема обов’язок прибути до слідчого, прокурора та суду за першим викликом, здати на зберігання до відповідного органу державної влади свій паспорт для виїзду за кордон.