flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Галицький районний суд м. Львова обрав запобіжний захід у виді домашнього арешту та особисте зобов’язання особам, які підозрюються у організації незаконного вирубування лісу з його подальшим експортом за кордон

05 серпня 2016, 17:00

Галицький районний суд м. Львова обрав запобіжний захід у виді домашнього арешту та особисте зобов’язання особам, які підозрюються у організації незаконного вирубування лісу з його подальшим експортом за кордон.

 

У своїй ухвалі слідчий суддя зазначив, що згідно пунктів 3, 4 статті 5 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини, обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливо лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою.

 

Відповідно до ч.1 ст. 194 КПК України, під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу суд зобов'язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених ст. 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м'яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

 

Розглядаючи клопотання про застосування запобіжного заходу для прийняття законного і обґрунтованого  рішення, суд, відповідно до ст. 178 КПК України та практики Європейського суду з прав людини, крім наявності даних обставин, повинен враховувати тяжкість кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа та особисті обставини життя особи, які можуть свідчити на користь збільшення (зменшення) ризику переховування від правосуддя чи інших способів неналежної процесуальної поведінки.

                  

На двох підозрюваних, до яких застосовано запобіжний захід у виді домашнього арешту, покладено наступні обов’язки:

- не залишати місця постійного проживання,  без дозволу слідчого, прокурора або суду з 21.00 по 07.00 год.;

- прибувати до слідчого, в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора та суду за першим викликом;

- не відлучатись із населеного пункту, де він зареєстрований та проживає,  без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та роботи;

- здати на зберігання до відповідного органу державної влади свій  паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну.

Підозрюваним також роз’яснено, що на підставі ч.5 ст.181 КПК України працівники органу внутрішніх справ з метою контролю за поведінкою підозрюваного, обвинуваченого, який перебуває під домашнім арештом, мають право з’являтися в житло цієї особи, вимагати надати усні чи письмові пояснення з питань, пов’язаних із виконанням покладених на нього зобов’язань, використовувати електронні засоби контролю.

До підозрюваного, якому обрано запобіжний захід у виді особистого зобов’язання, покладено наступні обов’язки:

- прибувати до слідчого та суду за першим викликом;

- не відлучатись із населеного пункту без виклику та дозволу слідчого, прокурора, або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та роботи;

- утримуватися від спілкування із свідками у провадженні;

- здати на зберігання до відповідного органу державної влади свій  паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну.

Підозрюваному роз’яснено, що в разі невиконання вищезазначених обов’язків до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру мінімальної заробітної плати до 2 розмірів мінімальної заробітної плати.