flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Віктор Романюк взяв участь у міжнародній конференції з питань судового управління та підготовки суддів

30 вересня 2016, 11:30

З 27 по 29 вересня 2016 року суддя Віктор Романюк взяв участь у міжнародній конференції з питань судового управління та підготовки суддів, яка була організована Національною школою суддів України та Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва в рамках співпраці апеляційних судів Львівської області, Кельна (Німеччина), Кракова (Польща) та Арнгем-Леуварден (Нідерланди). Даний захід відбувався у м. Львові.

 

Учасники конференції обговорили питання незалежності суддів та судів, конфлікту інтересів, судового менеджменту, співпраці з мас-медіа та громадськістю.

 

У своїй доповіді ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук поінформував учасників про суть  і значення законодавчих та конституційних змін у сфері правосуддя, які вже реалізовані й незабаром наберуть чинності. Зокрема, ректор зупинився на засобах, якими у результаті реформи має бути гарантовано право людині на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом. Також ректор акцентував увагу на завданнях, які постають перед Національною школою суддів України, та проблемах, пов’язаних з їх реалізацією.

 

Суддя Стрийського міськрайонного суду Львівської області Вікторія Бучківська висвітлила окремі питання незалежності та безсторонності суду, спираючись на  матеріали практики Європейського суду з прав людини. Суддя Апеляційного суду в Арнгем-Леуварден  (Нідерланди) - Рутгер Вері представив погляд на судову незалежність як живий інструмент, звертаючись до прикладу  розгляду конкретної справи та прийнятого рішення. Голова Окружного суду в Кракові Беата Моравець та Віце-президент Вищого суду землі в Кельні - Крістіан Шмітц-Юстен поділилися досвідом Польщі та Німеччини щодо реалізації принципів незалежності суддів та забезпечення якості правосуддя.

 

В обговоренні питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів були представлені виступи: судді  Апеляційного суду в Арнгем-Леуварден (Нідерланди) - Рута ван дер Пола, голови Окружного суду Кракова (Польща) – Беати Моравець, віце-президента Вищого суду землі в Кельні (Німеччина) – Крістіана Шмітц-Юстена, Апеляційного суду Івано-Франківської області - Надії Стефанів.

 

Під час роботи конференції, її учасники не лише ознайомилися з досвідом представників різних країн, а й мали можливість обговорити проблемні питання, обмінятись думками та ідеями для можливого запровадження у своїй повсякденній роботі.