flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Невинуватість обвинуваченого

26 квітня 2017, 15:20

 

Невинуватість обвинуваченого

 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину, доки її вину не буде доведено в законному порядку та обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Обов’язок суду щодо забезпечення презумпції невинуватості і права на  справедливий судовий розгляд, які передбачені ст.62 Конституції України, поєднуються з такими ж положеннями п. 1 ст.6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року, яка відповідно до вимог ч.1 ст.9 Конституції України ратифікована 17 липня 1997 року Законом України «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, 1950 р., Першого  протоколу та протоколів  2,4,7 та 11 до Конвенції».

Нормою статті 17 Закону України «Про  виконання рішень та застосування практики Європейського Суду з прав людини» передбачено що при розгляді справ застосовують  Конвенцію та практику Суду як джерело права.

Так, у справі «Barbera Messegu ahd Iabardo v Spain» від 6 грудня 1998 р. (п.146) Європейський  суд з прав  людини встановив, що принцип презумпції невинуватості вимагає, серед іншого, щоб виконуючи свої обов`язки, судді не розпочинали розгляд справи з упередженої думки, що підсудний вчинив злочин, який йому ставиться в вину; обов`язок доказування лежить на обвинуваченні, і будь-який сумнів має тлумачитись на користь підсудного.

Відповідно до роз’яснень п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про виконання судами України законодавства і постанов Пленуму Верховного Суду України з питань  судового розгляду кримінальних справ і постановлення вироку», всі сумніви щодо доведеності обвинувачення, якщо їх неможливо усунути, повинні тлумачитись на користь підсудного. Коли зібрані у справі докази не підтверджують обвинувачення і всі можливості збирання додаткових доказів вичерпані - суд зобов’язаний постановити  виправдувальний вирок.

Відповідно до п. 19 постанови Пленуму  Верховного Суду України № 9 від 01.11.1996 р. «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя» визнання особи винною у вчиненні злочину може мати місце лише за умови доведеності її вини.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 373 КПК України виправдувальний вирок ухвалюється судом у разі, якщо не доведено, що вчинено кримінальне правопорушення, в якому обвинувачується особа.

 

На основі наведеного, а також на підставі відсутності достатніх доказів, 25.04.2017 року суддею Галицького районного суду м. Львова ухвалено вирок, згідно якого суд прийшов до висновку про необхідність визнання громадянина «М» невинуватим у пред’явленому обвинуваченні у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених, ч.2 ст. 15 - ч. 5 ст. 191, ч.1 ст. 366 КК України, та виправдав останнього через недоведеність вчинення кримінальних правопорушень, в яких обвинувачувався останній.