flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Будьте уважні ! Злодії на «полюванні» !

23 травня 2017, 09:30

 

Будьте уважні !

Злодії на «полюванні» !

У Львові почастішали випадки, зривання з шиї, вух та рук золотих прикрас. Провівши аналіз кількості обраних запобіжних заходів встановлено, що прикраси зривають не лише у жінок, а й в чоловіків. Зловмисники діють у будь яку годину доби.

У випадку кваліфікації даного злочину за ч.1 ст.186 КК України (Грабіж), санкція статті передбачає покарання у види штрафу від п’ятдесяти до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавлення волі на строк до чотирьох років.

 

Літо – найкращий час для злодюжок, які щодень шукають легку наживу. Ще б пак, а навіщо працювати?! Можна вийти і на “полювання” за золотом… Темпи зростання кількості ломбардів у місті підтверджують: злочинів на вулицях, на жаль, не меншає! Хтось поцуплене здає в ломбарди, інші – продають з рук за “зелені”… 

І що найбільше обурює – злодії не соромляться підійти посеред білого дня й безперешкодно зірвати ювелірні прикраси. У прес-службі обласного управління міліції Львівщини підтверджують, що подібні повідомлення у цей період надходять щодня. І лише 30% злодіїв, які зривають прикраси, поліція затримує. Тому обережність, обережність і ще раз обережність!

Саме влітку є багато повідомлень про прикрі інциденти на вулицях міста, які стосуються не лише дорослих, а й дітей. Не ховаючись, зловмисники можуть вдень підійти і на дитячі майданчики, і просто посеред вулиці на пішохідних переходах зірвати ювелірі вироби з перехожого чи взяти те, що їм до вподоби.

Постає запитання: “Чи місто Львів безпечне як для містянина, так і для туриста?  Правоохоронні органи певні, що так… Хоча і не виключають того, що кількість таких злочинів збільшується!

Зі слів Миколи Гладюка, начальника управління кримінальної поліції (карного розшуку) ГУ Національної поліції у Львівській області, злочинність, а саме майнова, зростає на всій території України, та Львів залишається одним із найбезпечніших міст, порівняно з іншими містами. А всі ці зловмисники, які так “полюють” на перехожих, зазвичай, колишні в’язні, які не хочуть працювати, тому і надалі займаються злочинами.

“Львівська область є туристично-привабливою. Ми неодноразово затримували злочинців з інших регіонів, зокрема, східних територій України, а ще сьогодні маємо переселенців. У Львові їх більше 40 тис… Тоді ж за “законом Савченко”, нещодавно на волю звільнено ще близько 2 тис. в’язнів. Декотрі із них  здійснюють подібні злочини”, – наголошує “Пошті” Микола Гладюка.

На жаль, екс-засуджених так і тягне на нові “подвиги”. Так, у Львові днями на очах у батька злочинець зіштовхнув дитину з велосипеда і викрав його.

 

 

 

Потрібно бути уважним та зосередженим, адже злодії і вподобають собі людей, які неорганізовані, розслаблені, надмірно задумані

“Близько тижня тому, їдучи машиною, спостерігаю ситуацію, коли дитина падає з ровера на тротуар, а зі сторони батько, який щось кричить. Попереду їде велосипедист, який постійно озирається. Тоді ж вирішую прослідкувати за велосипедистом і з’ясувати, в чому справа. На одному з місцевих ринків затримав його, після чого все стало зрозумілим. Ситуація банальна: тато виїхав із сином на велосипеді гуляти. А цей чоловік-втікач був раніше засуджений, який вийшов по “закону Савченко”, побачив новенький, дорогий велосипед і привласнив його. Зловмисник зачекав, коли дитина під’їде ближче, вдарив кулаком дитину в обличчя, дитина падає і злодій забирає ровер. Це як один із прикладів. У результаті злодія затримано”, – розповідає Микола Гладюк. 

 

Жертви злодіїв: застереження психолога

 

Психолог підтверджує “Пошті”, що справді перехожі не завжди відкликаються на допомогу потерпілому. Практикуючий психолог Наталія Маркевич виокремлює кілька психологічних моментів і каже, що найкращий захист – обережність. 

“Потрібно бути більше уважним та зосередженим, коли ти сам на вулиці, як правило, злодії і вподобують собі людей, які неорганізовані, розслаблені, надмірно задумані. При розмові зі сторонньою особою старайтесь тримати дистанцію – це відстань витягнутої руки. Якщо ви в громадському транспорті, навчіться спостерігати за людьми навколо себе і робити висновки. Будьте уважними на перехрестях і  малолюдних місцях. Продумайте свій маршрут – убезпечте себе. Щодо байдужості – то це наслідок урбаністичного життя. В селах, де є менш закритий простір, люди більш відкриті, а в містах інакше: простір містян обмежується територією власної квартири. Це і виробляє навик невтручання й упередження щодо інших людей. А з іншої сторони, байдужі до того часу, допоки самі не стали жертвою”, – каже психолог. 

З її слів, якщо ви стали жертвою шахрая, головне – не падати у відчай, а знайти у собі сили проаналізувати неприємний вчинок. 

“Якщо ви стали жертвою шахрая, проаналізуйте, чому це сталося, “відпустіть” цей прикрий інцидент, порозмовляйте про цей випадок із близькими людьми і виокремте “позитивні” і “негативні” моменти, щоб застерегти себе на майбутнє”, – резюмує Наталя Маркевич.

 

 

 

Посилання із сайту «Львівська Пошта» http://www.lvivpost.net/lvivnews/n/36299