flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок пропуску осіб до приміщення суду

12 грудня 2017, 12:00

1 грудня 2017 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову за № 902 «Про затвердження переліків судів, органів та установ системи правосуддя, охорона яких здійснюється підрозділами Національної поліції та Національної гвардії», яка набрала чинності 5 грудня.

Уряд затвердив перелік судів, інших органів та установ системи правосуддя, охорона яких здійснюється підрозділами Національної поліції, Національної гвардії та технічними засобами охоронного призначення поліції охорони Національної поліції.

Згідно додатку № 2 до вказаної постанови охорона Галицького районного суду м. Львова буде здійснюватись  підрозділами Національної гвардії.

У зв’язку з наведеним, нагадуємо відвідувачам суду порядок пропуску осіб до приміщення суду, який визначений Тимчасовим порядком забезпечення охорони судів, органів та установ системи правосуддя, а також підтримання громадського порядку в них, затвердженим Рішенням Вищої ради юстиції від 26 грудня 2016 року N 3470/0/15-16 та Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 26 грудня 2016 року N 1352, а саме:

  1. Пропуск осіб до приміщення суду здійснюється в робочі дні та години: з понеділка по четвер з 09:00 год. до 18:00 год., в п’ятницю - з 09:00 год. до 16:45 год.
  2. У неробочі дні та години пропуск осіб до приміщення суду забороняється.
  3. З метою ідентифікації осіб, які прибули до суду, їх пропуск здійснюється на підставі документа, що посвідчує особу (паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, службового посвідчення, національного посвідчення водія України, пенсійного посвідчення, іншого офіційного документа, що містить фотокартку особи та печатку установи, яка видала документ).
  4. Судді інших судів та судді у відставці пропускаються до приміщення суду в робочі дні суду за пред'явленням посвідчення судді (судді у відставці).
  5. До приміщення суду із використанням спеціальних технічних засобів (у разі обладнання такими засобами) пропускаються:

- працівники правоохоронних органів, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, військовослужбовці Національної гвардії України - за пред'явленням службового посвідчення;

- особи, які беруть участь у провадженні господарських справ - за списком, складеним працівниками апарату суду, або при пред'явленні ухвали суду та документа, який посвідчує особу. У разі, якщо в особи відсутній документ, який посвідчує особу, військовослужбовець Національної гвардії України через судового розпорядника (секретаря судового засідання) з'ясовує особу, яка прибула, і в подальшому виконує вказівки головуючого в судовому засіданні;

- інші особи, які залучаються до тимчасового виконання робіт у приміщенні суду - згідно зі списком, затвердженим головою суду, після пред'явлення документа, який посвідчує особу;

- особи, що прибули на відкриті судові засідання, - за пред'явленням документа, який посвідчує особу.

Пропуск до приміщення суду осіб, що прибули на засідання та інші заходи (наради, переговори тощо), здійснюється за списками, підписаними керівником апарату суду або заступником керівника апарату суду, після пред’явлення документа, що посвідчує особу.

Якщо в особи немає документа, який посвідчує особу, військовослужбовець Національної гвардії України інформує про це керівника або заступника керівника апарату суду, який повинен встановити особу та мету візиту відвідувача, а також вирішити питання щодо можливості пропуску такої особи до приміщення.

  1. Пропуск народних депутатів України до приміщення суду здійснюється відповідно до вимог Закону України "Про статус народного депутата України".

Пропуск Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до приміщення суду здійснюється відповідно до вимог Закону України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини".

  1. Допуск іноземців та осіб без громадянства, які не є учасниками судових процесів, до приміщення суду здійснюється з дотриманням вимог, встановлених Порядком взаємодії Державної судової адміністрації України, територіальних управлінь Державної судової адміністрації України, апеляційних і місцевих судів під час прийому іноземних делегацій, груп та окремих іноземців, затвердженим наказом Державної судової адміністрації України від 18 листопада 2015 року N 199 (зі змінами, внесеними наказом Державної судової адміністрації України від 07 грудня 2017 року за № 1079). Допуск іноземців чи осіб без громадянства у приміщення суду, які не є учасниками засідань чи інших заходів (нарад, переговорів тощо), здійснюється на підставі дозволу керівника апарату суду або заступника керівника апарату суду.
  2. Працівники засобів масової інформації пропускаються за пред'явленням документа, що посвідчує особу працівника засобу масової інформації (редакційне посвідчення, інший документ, виданий редакцією відповідного засобу масової інформації, тощо). Використання ними під час судового засідання аудіо-, відео-, кіно-, фотоапаратури здійснюється в порядку, установленому процесуальним законодавством.
  3. До приміщення суду з вогнепальною, газовою зброєю та пристроями для відстрілу патронів із гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, балончиками, спорядженими речовиною сльозогінної (сльозоточивої чи дратівної) дії, та іншими спеціальними засобами пропускаються працівники правоохоронних органів, військовослужбовці Національної гвардії України та фельд'єгерської служби під час виконання ними службових обов'язків. Вогнепальна та холодна зброя, інші небезпечні для життя і здоров'я громадян предмети та речовини, які є речовими доказами у справах, що підлягають розгляду в судовому засіданні, пропускаються до приміщень судів за наявності відповідного процесуального документа і в супроводі судового розпорядника.
  4. Медичний персонал служби невідкладної медичної допомоги, працівники рятувальної та аварійної служб пропускаються до приміщення суду в супроводі працівника апарату суду.
  5. У разі аварій, виходу з ладу технічних комунікацій військовослужбовці Національної гвардії України пропускають до приміщення суду працівників відповідних міських ремонтних служб у супроводі працівника апарату суду та негайно повідомляють голову суду, керівника апарату суду або заступника керівника апарату суду, чергового (командира) підрозділу Національної гвардії України.

Під час проведення закритих судових засідань пропуск осіб до зали судового засідання обмежується ухвалою головуючого в судовому засіданні.

Крім того, забороняється пропуск до приміщення суду осіб: з ознаками алкогольного чи наркотичного сп'яніння; з тваринами; з вогнепальною, газовою зброєю та пристроями для відстрілу патронів із гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, балончиками, спорядженими речовиною сльозогінної (сльозоточивої чи дратівної) дії, крім осіб, визначених у пункті 12 розділу ІІ цього Тимчасового порядку; з легкозаймистими, вибухонебезпечними, радіоактивними та отруйними речовинами; з колюче-ріжучими предметами; з валізами, господарськими сумками, пакетами великих розмірів (600 х 400 х 200 мм).

 

За повідомленням прес-служби суду