flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спрощено правила перетину кордону дітьми

09 липня 2018, 16:35

Уряд спростив процедуру виїду за кордон окремих категорій громадян України, які не досягли 16-річного віку.

Відповідні зміни внесено постановою КМУ №527 від 04.07.2018 р. «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України».

Документом уточнено термін дії проїзного документа дитини, лібералізовано     вимоги щодо виїзду за кордон дітей у разі їх самостійної подорожі літаками та приведено у відповідність до європейського законодавства порядок перетинання державного кордону дітьми, які народжені за кордоном.

Зокрема, змінилися вимоги щодо виїзду за кордон дітей у разі їх самостійної подорожі літаками. Тепер батьки зможуть доручати супровід дітей, які подорожуватимуть повітряним транспортом, членам екіпажу літаків відповідно до вимог Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO).

Також уточнено термін дії проїзного документа дитини. Діти, які не досягли 16-річного віку, можуть виїжджати за кордон до закінчення терміну дії їх проїзного документа. Тобто він діє впродовж терміну, на який виданий державним органом.

У відповідність до європейського законодавства урядовці привели правила перетинання кордону дітьми, народженими за межами України: для перетину державного кордону цією категорією неповнолітніх громадян України, які прямують у супроводі одинокої матері, достатньо мати паспортний документ і свідоцтво про народження, видане компетентними органами іноземної держави, що не містить відомостей про батька дитини та завірене встановленим порядком.

 

Підготовлено за матеріалами урядового порталу https://gov.ua  

 (помічник судді Домашовець М.Ф.)