flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вироком Галицького суду Львова засуджено водія маршрутного таксі за наїзд на пішохода

26 червня 2019, 12:14

21 червня 2019 року вироком Галицького районного суду міста Львова засуджено водія маршрутного таксі до покарання у виді штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік за порушення правил безпеки дорожнього руху України в межах санкції частини 1 статті 286 Кримінального кодексу України.

В ході судового розгляду встановлено, що обвинувачений 28 жовтня 2016 року приблизно об 07 год. 42 хв., керуючи автобусом марки «DEN OUDSTEN В96» реєстраційний номер ВС 1787 СР, рухаючись ним по вул. Городоцькій у місті Львові у напрямку вулиці Я. Мудрого, поблизу перехрестя вулиць Городоцька - Б.Меретина, і при проїзді нерегульованого пішохідного переходу по вул. Городоцькій, порушив вимоги Розділу 1 п.п. 1.5, 1.10 (в частині значення термінів «небезпека для руху» та «пішохідний перехід»), Розділу 2, п.п. 2.3 б), д) (був не уважним, не стежив за дорожньою обстановкою та не відреагував на її зміну, створюючи своїми діями загрозу безпеці дорожнього руху); Розділу 12 п.12.3 та Розділу 18 п.18.1 Правил дорожнього руху України, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №1306 від 10.10.2001 зі змінами та доповненнями, а саме своєчасно не застосував, із моменту виникнення небезпеки для руху, екстрене гальмування як спосіб зупинки у межах найкоротшої з можливих віддалей, здійснивши наїзд на пішохода, спричинивши йому чисельні ушкодження, які відносяться до тілесних ушкоджень середньої тяжкості по ознаці тривалого розладу здоров'я.

Обвинувачений водій маршрутного таксі в судовому засіданні свою вину у вчиненні інкримінованого йому злочину не визнав та зазначав про відсутність з його сторони порушень Правил дорожнього руху.

Крім того, вироком суду частково задоволено заявлені під час розгляду даного кримінального провадження цивільні позови потерпілого та стягнуто на його користь: 26 565,95 гривень матеріальної шкоди із страхової компанії, в якій застрахований транспортний засіб та 30 000,00 гривень моральної шкоди із володільця транспортного засобу - автотранспортного підприємства, з яким водій перебував у трудових відносинах.

При постановленні вироку судом враховано, що важливою умовою безпечності роботи всіх видів механічного транспорту є дотримання всіма учасниками правил безпеки руху та експлуатації транспорту. Серед усіх транспортних злочинів це посягання є найбільш поширеним, у зв’язку з чим кримінально - правові заходи боротьби з цим злочином набули в наш час особливої  актуальності.

Зауважуємо, що вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Підготувала помічник судді   

Н.В.Коружинець