flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Передання повноважень на проведення обшуку

18 липня 2019, 19:10

Обшук житла чи іншого володіння особи покладається особисто на слідчого чи прокурора і не може бути доручений оперативним підрозділам. Такий правовий висновок викладений у постанові Верховного суду у справі № 466/896/17 від 29 січня 2019 р.

Так, на практиці поширені випадки коли безпосередньо слідчий або прокурор обшук не проводять, а доручають його проведення оперативним працівникам.

Касаційний кримінальний суд вважає такі дії незаконними і ось з яких міркувань.

Приписам ч. 1 ст. 236 Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України), не передбачено можливості виконання ухвали про дозвіл на обшук ніким іншим, окрім слідчого чи прокурора.

На думку суду касаційної інстанції, положення п. 3 ч. 2 ст. 40 КПК України про наявність у слідчого права доручати проведення слідчих дій оперативним підрозділам в даному випадку не підлягають застосуванню, оскільки прямо суперечать вимогам закону щодо порядку проведення обшуку.

Таким чином, за змістом ч. 1 ст. 236 КПК України виконання ухвали слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи покладається особисто на слідчого чи прокурора і не може бути доручене в порядку п. 3 ч. 2 ст. 40 КПК України відповідним оперативним підрозділам. Тому у випадку проведення обшуку іншими особами, окрім слідчого чи прокурора, вказане слід вважати суттєвим порушенням умов обшуку, результати обшуку відповідно до вимог ст. ст. 8687 КПК не можуть бути використані при прийнятті процесуальних рішень і на них не може посилатися суд при ухваленні обвинувального вироку як на доказ.

Підготувала помічник судді  
Білоус М.І.