flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Висновок Об’єднаної палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду щодо строку подачі апеляційної скарги

31 липня 2019, 08:53

   Якщо слідчий суддя з посиланням на ч. 2 ст. 376 Кримінального процесуального кодексу України постановив ухвалу та оголосив її резолютивну частину, а повний текст ухвали оголосив в інший день, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з дня оголошення резолютивної частини ухвали. Такий висновок зробила Об’єднана палата Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду у постанові від 27 травня 2019 року справа № 461/1434/18 (провадження № 51-6470 кмо 18), розглянувши касаційну скаргу захисника особи на ухвалу апеляційного суду про відмову в поновленні строку на апеляційне оскарження та повернення його апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді місцевого суду. Цією ухвалою відмовлено в задоволенні скарги захисника особи на постанову прокурора військової прокуратури про закриття кримінального провадження у зв’язку зі смертю підозрюваного.

   У касаційній скарзі захисник вказав, що 4 травня 2018 року було проголошено лише резолютивну частину ухвали слідчого судді, а повний її текст − 10 травня 2018 року. На його думку, відсутність повного тексту судового рішення спричиняє необізнаність про обставини, які суд визнав установленими із посиланням на докази, а також мотиви, з яких суд виходив під час постановлення такого рішення, що унеможливлювало подачу апеляційної скарги у відповідний строк.

   Як зазначається у постанові колегії суддів ОП ККС ВС, з матеріалів кримінального провадження видно, що ухвала слідчого судді постановлена з викликом захисника особи, який був присутнім у судовому засіданні 4 травня 2018 року під час прийняття відповідного рішення.

   Таким чином, відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 395 КПК України строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді обчислюється з дня оголошення вказаної ухвали. При вирішенні питання про те, який саме день слід вважати днем оголошення ухвали слідчого судді: день оголошення резолютивної частини ухвали чи день оголошення повного її тексту, суд повинен керуватися приписами ст. 376 КПК України. 

   Згідно цієї статті дата оголошення судового рішення, в тому числі й ухвали слідчого судді, безпосередньо пов’язується з датою виходу суду з нарадчої кімнати, і саме з цієї дати, яка зазначається у вступній частині ухвали, розпочинається перебіг строку на апеляційне оскарження. Оголошення слідчим суддею в порядку ч. 2 ст. 376 КПК України лише резолютивної частини ухвали жодним чином не впливає на визначений процесуальним законом порядок обчислення строку апеляційного оскарження.

   За клопотанням заінтересованих осіб їхню необізнаність із мотивами прийнятого слідчим суддею рішення може бути визнано поважною причиною пропуску строку апеляційного оскарження та підставою для його поновлення в порядку, передбаченому ч. 1 ст. 117 КПК України.

   14 травня 2018 року захисник звернувся з апеляційною скаргою на ухвалу слідчого судді, одночасно заявивши клопотання про поновлення строку апеляційного оскарження. Він послався на те, що до 10 травня 2018 року не знав про мотиви постановленого слідчим суддею рішення, а тому у визначений процесуальним законом п’ятиденний строк не міг навести обґрунтованих доводів щодо незаконності оспорюваної ухвали.

   За таких обставин, йдеться у постанові ОП ККС ВС, касаційна скарга захисника підлягає задоволенню, а ухвала апеляційного суду − скасуванню з призначенням нового розгляду в суді апеляційної інстанції.

Підготувала помічник заступника голови суду  

Світлана Кахнич