flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Lviv Criminal Law Forum

29 жовтня 2019, 10:00

Про найголовніші аспекти кримінальної практики, право власності в рамках кримінального провадження, специфіку розслідування та судового розгляду окремих видів злочинів , захист клієнтів при проведенні оперативно-слідчих дій, особливості співпраці зі слідчими органами та інші питання говорили під час Lviv Criminal Law Forum, що відбувся 18 жовтня 2019 року. Не порушуючи традицію, відкривала Lviv Criminal Law Forum  Зоя Ярош, Президент Асоціації адвоктів України, керуючий партнер АО «Marshaller & Partners».  Першу сесію, присвячену праву власності в рамках кримінального провадження модерував Тарас Пошиванюк – партнер EQUITY Law Firm.

Олександр Жила, прокурор відділу Прокуратури міста Києва виступив з доповіддю стосовно розкриття аспекту заходів збереження речового доказу — арешт майна. Про передачу арештованого майна на АРМА розповіли: Віталій Дума, начальник управління Західного міжрегіонального територіального управління АРМА та Олена Палюх, завідувач сектору менеджменту активів Західного міжрегіонального територіального управління АРМА.  Діана Яковлева, партнер ЮК «AS Legal», керівник практики кримінального права виступила на тему проблематики вручення повідомлень.

Костянтина Дорошенко, адвокат, партнер АО «Лещенко, Дорошенко і партнери» поділився практикою повернення тимчасово вилученого майна. Право власності в рамках кримінального провадження настільки жваво та цікаво обговорювали, що учасники не помітили як промайнули 1,5 години.

Чи не усі аспекти, проблемні сторони й в цілому специфіка розслідування та судового розгляду окремих видів злочинів була розглянута учасниками під час Сесії 2 Lviv Criminal Law Forum, яку модерував Станіслав Борис – адвокат практики безпеки бізнесу АО «Юскутум».

Сергій Лисенко, адвокат, засновник юридичної фірми GRACERS, к.ю.н. розповів про вогнепальну зброю та тенденції судової практики.

В’ячеслав Краглевич, партнер EQUITY Law firm поділився власним досвідом у сфері захисту прав вкладників у кримінальному процесі.

Пан В’ячеслав звернув увагу на етапи виведення коштів з банків, а саме:

  • Український банк розміщує свої кошти на рахунку в іноземному банку.

  • Останній під заставу цих коштів видає кредит для компанії, так чи інакше пов’язаної з українським банком.

  • Коли ж компанія-позичальник не повертала іноземному банку кредит, він списував з коррахунку українського банку заставлені кошти. Подекуди таке списання відбувалося навіть після того, як НБУ визнав той чи інший банк неплатоспроможним.

Тетяна Гавриленко, суддя Вищого антикорупційного суду України виступила на тему: «Заманювання в пастку або в чому різниця між провокацію та спеціальною слідчою дією?». Тема викликала жваву дискусію стосовно питання розмежуванню хабаря.   Пані Тетяна зазначила, що початок кримінального переслідування не може ґрунтуватися на повідомленні таємних інформаторів;  правоохоронці не мають вдаватися до активного підбурювання (умовлянь, тиску, співчуття, погроз) та пропозиція прийняти хабар не може вважатися активним тиском до співпраці.

Олег Федорчук, адвокат, партнер АО «БМФ ПРАВОВА ГРУПА», к.ю.н. виступив з темою «Кримінальна відповідальність за рейдерство в Україні: міф чи реальність?». Під час доповіді спікер запропонував внести пропозиції до законодавства, а саме:

  • Внести в кримінальний кодекс України статтю, яка б передбачала кримінальну відповідальність за службову недбалість державних реєстраторів, приватних нотаріусів внаслідок неналежного виконання службових обов’язків яких під час вчинення реєстраційних дій завдано збитків.

  • Внести зміни до реєстраційного законодавства в частині повернення оригіналів документів заявнику.

  • Ввести подвійну авторизацію під вчинення реєстраційних дій щодо юридичних осіб.

  • Повністю запровадити в діюче законодавство пропозиції, вказані в указі президента України №542/2019 «Про заходи щодо протидії рейдерству».

    Що нам завтрашній день готує — влучна тема дискусійної панелі, що об`єднала у собі обговорення тенденцій законодавчих змін, процесуальних новел та в цілому — очікувань від реформацій.Керувала процесом обміну точок зору модератор дискусії — Катерина Гупало, партнер, адвокат, керівник практики кримінального права та захисту бізнесу АО «Arzinger», член Правління Асоціації адвокатів України.

Перше питання було присвячене судовій реформі — «гарячій» темі сьогодення. Про те, що на нас чекає та до чого готуватись адовкатам розповіла Людмила Волкова, керуючий юрист МЮФ Kinstellar. Олег Мицик, адвокат, керуючий партнер АО "Мицик і партнери" зупинився на питанні: «Статус захисника: що слід змінити та чого очікувати?»

Наталія Зубачик, слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова надала свою точку зору щодо скасування «правок Лозового».

“Перезапуск правоохоронної системи: міф чи реальність?” – саме з таким питанням виступив на форумі Віталій Плекан, прокурор відділу запобігання правопорушенням в органах прокуратури управління внутрішньої безпеки Генеральної інспекції Генеральної прокуратури України, радник юстиції, к.ю.н.

Стосовно другої спроби знайти відповідальних за незаконне збагачення виступив Тарас Лопушанський, директор Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро України. Пан Тарас розповів про топ-5 категорій осіб, чиє незаконне збагачення розслідувало НАБУ: Народні депутати України, представники правоохоронних органів, судді, представники фіскальних органів, представники місцевої влади.
 
Третю сесію, яка була присвячена захисту клієнтів при проведенні оперативно-слідчих дій модерував Сергій Матвіїв, керуючий партнер АО «Matviyiv & Partners».

З презентацією про особливості оскарження Червоної картки та виключення з баз даних Інтерполу виступив Олексій Міхалевіч - партнер International Collegium of Lawyers "Legal Status" (Вільнюс, Литва). Тему огляду процедури екстрадиції згідно з законодавством Австрії та обставини, що виключають екстрадицію розкрив Олівер Локса - радник ЮФ "Hausmaninger Kletter" (Відень, Австрія). Пан Олівер розповів, що екстрадиція може не відбутися за таких обставин, як: політичне переслідування, домашнє законодавство, “Non bis in idem” – коли правопорушника переслідують двічі за одне й те саме правопорушення, та інших фундаментальних законодавчих принципів. Остання сесія форуму завершилась доповіддю Тараса Пошиванюка, партнера EQUITY Law firm на тему: "Психологічні аспекти проведення допиту та відповідальність за відмову надавати покази".

Джерело